keskiviikko 26. helmikuuta 2014

Järki hoi, älä jätä !

http://www.nurmijarvenuutiset.fi/artikkeli/265934-lastenohjelmatkin-voivat-olla-haitaksi-lapsille
KLAUKKALA (NU) Monet pienten lasten vanhemmat ovat siinä uskossa, että jälkikasvu on turvassa lastenohjelmia katsoessaan. Asia ei ole niin yksinkertainen.
– Aina viikonloppuaamuisin kaupallisilta kanavilta tulee lapsille haitallista ohjelmaa, kertoo lastenpsykologi Riitta Martsola.
Esimerkiksi hän ottaa viime viikonlopun, jolloin ohjelmassa oli muun muassa Kung Fu Panda ja Pokémon, molemmat alle 7-vuotiailta kiellettyjä ohjelmia, jotka sisältävät väkivaltaa.
Sinällään loppuartikkelissa on edes jotain asiaperää, mutta että lastenohjelmat. Miettikää lastenohjelmia, joita esitettiin vaikka ennen vuosituhannen vaihtumista. Niitä ei oltu silvottu ja silitetty muotteihin, ne opettivat asioita mitä elämässä oikeasti tarvitsee. Sen huomaa, mistä ikäluokasta lähtien on tv:stä tuijotettu pullamössöä. 
*Televisiossa kokon näytön kokoinen rantapallo* "Arvaatko mikä tämä on? Onko se a) lapio b) pallo vai c) sinun illallisesi? Vastasit oikein, se on b) pallo. Hurraa!"
Teidän tenavanne ovat ihmisiä, teidän 7-vuotias pikkuihmeenne osaa jo havaita, että näytössä on tosiaan pallo.
Esimerkkinä nyt loistavin lastenohjelma ikinä, Alfred J. Kwak. Sarjassa kerrottiin lapsille suoraan 1980-luvun ongelmia ja politiikkaa. Sarjassa näytettiin rasismia, sotaa ympäristöongelmia, päihteitä, kuolemaa, sananvapauden eväämistä - asioita mitkä olivat ja ovat edelleen oikeasti totta. Lisäksi eräs sarjan henkilö, Korppi on harjoittaa julmaa diktatuuria ja muistuttaa ulkoisesti erittäin paljon erästä toisen maailmansodan vaikutusvaltaisimmista henkilöistä. Korppi on siis ilmiselvä karikatyyri Adolf Hitleristä. 
Ohjelmahan on siis kaikin tavoin erittäin haitallinen lapsille, siltikin sitä on esitetty Suomessa moneen otteeseen. Ovatko kaikki ohjelmaa katsoneet silloiset (tai nykyiset) lapset traumatisoituneet, alkaneet harjoittaa rasismia, ovat edelleen taipuvaisia itsetuhoisuuteen sekä yleisen hälinän aiheuttamiseen ammuskelulla ja lisäksi heillä tulee varmasti olemaan jossain vaiheessa elämäänsä päihteiden holtittomia käyttäjiä.
Ei kukaan Kung Fu Pandaa katsomalla saa sellaista ajatusta, että koulupuukotus on hyvä ratkaisu. Ei epätoivon hetkellä kenellekkään tule mieleen se lihava karhu lapsuudesta joka taisteli kamppailulajeilla ja puolusti hyvää. Ainakaan toivottavasti. Jos halutaan etsiä syitä siihen, miksi on koulupuukotuksia, niin miksei kokeiltaisi ihan maalaisjärjellä. 
Miettikää omalle kohdallenne, jos olisitte koko kouluikänne, sanotaanko vaikka 9-vuotta tai mahdollisesti vielä nuoremmasta asti olleet se, joka ensin jätetään pois leikeistä, jonka pari ei kukaan halua olla, josta supistaan ilkeitä nurkan takana ja jolle kukaan ei soita, että tuletko kylään. Sen jälkeen syljetään naamalle, huudetaan ohikulkiessa, katsotaan kuin paskaa, kerrotaan kuinka turha ja säälittävä ihminen olet. Ei, ette te voi sitä miettiä, ei kukaan joka sitä ei ole kokenut voi ymmärtää. En minäkään voi. 
Leikkikää, että voisitte ymmärtää. Olette lähes koko elämänne ollut se epätoivottu yksilö, se jota kukaan ei arvosta, se joka ei ole mitään. Kärjistetyt tapaukset ovat koulusurmat ja itsemurhat. Itsemurha on yhteiskunnassa itseasiassa hyväksytympää. On helpompaa, että ihminen päättää päivänsä itse, ei ainakaan häiritse muiden elämää. Surkutellaanhan sitä hetki, mutta oikeasti se on vain median ruokkimista. 
Sitten, kun tapahtuu koulusurma, kun kiusattu koettaa vihdoin puolustautua, joskin todella radikaalein keinoin. Sen jälkeen hän on tuplasti enemmän paskaa. Koko Suomi, kiitos somen, pitää häntä paskana. Mä en missään tapauksessa ole sitä mieltä, että koulusurmat ovat hyvä asia, ja oikein. Mun mielestä vaan kukaan koulukiusattu ei ansaitse puukottaa, ampua tms. ketään, koska hän heittää itse sen viimeisen naulan arkkuunsa.
Jotenkin on vain hassua, kuinka kiusaaja on yhtäkkiä uhri ja kiusattu suurin paha. Kaikella on kuitenkin juuret, eikö totta? Jos koulusurmaajalle diagnosoidaan jokin mielenterveydellinen häiriö, niin mistäköhän se johtuisi? Harvan ihmisen pää kestä sitä, mitä vaikeasti koulukiusattu joutuu kokemaan, vuosia.
Voin melkein lyödä vetoa, etteivät ne juuret ole siinä Kung Fu Pandassa.







11 kommenttia:

  1. mitää ootko sä -98? :o oon ihan tosissani luullut sua -96...

    VastaaPoista
  2. Joo oon mä. Mut ihmisii on erilaisii enkä oo blogissa aikasemmi halunnu tuoda ikääni julki koska en kirjota tääl asioita -98 näkökulmasta vaan omastanäkökulmasta. Musta iän alleviivaaminen on tyhmää :( mut kiitos , tai kai se ihan positiivista on et mä melkeen täyseltä sun silmis oon vaikuttanu :)

    VastaaPoista
  3. Aika rehellistä proosaa, ei ikä ole esteenä ajatuksille, sen ajan kun viime syksynä tavattiin yhdessä valokuvausliikkeessä, saimme vaimoni kanssa sinusta positiivisen vaikutelman, vaikka en myynytkään sinulle objektiivia. Terv. Harry & Arja

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä tykkään kirjoittaa ja puhua suoraan, joskus se ei miellytä ihmisiä, mutta niinhän siinä aina käy. Kiva, että tällainen vaikutelma on jäänyt ja obejktiivinkin sain loppujen lopuksi. Nyttemmin valokuvauksesta on tullut tosi tärkeä harrastus :)

      Poista
  4. tarkotin ton mun kommentin ihan hyvällä, ku sulla on niin fiksuja ajatuksia ja kirjotat tosi hyvin. eipä se ikä niitä ajatuksia määrääkään, oot oikees.

    VastaaPoista
  5. Oikeastaan kaikki ihmiset ovat turhia ja oikeastaan kaikki on turhaa. Me vain olemme. Meillä ei ole minkäänlaista järkevää tehtävää mistä olisi hyötyä kenellekkään. Oikeastaan mistään ei ole hyötyä millekkään. Ainoa syy miksi kaikki ihmiset elävät on pelko siitä mitä "toisella puolella on". Pelko hallitsee ihmisiä

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toi menee jo ehkä liian toivottomaksi ajattelutavaksi, että voisin liittää sen omaani, vaikka ihan tottahan tuo on. Silti mä tahdon ajatella, että kaikilla on joku tarkoitus ja tehtävä täällä eikä kukaan ihminen ole turha, vaikka tottahan se on, että ihminen on yksilönä turha, jos se kuolee, ei maailmankaikkeus, maa, ihmiskunta silti pysähdy vaan jatkaa kulkuaan. Mutta jos tuolle kommenttisi linjalle lähdetään niin voisi kysyä, mitä edes on hyötyminen?

      Poista
  6. En kyllä tiedä miten tuo tähän juttuun liittyy mutta tulipahan mieleen tuosta "kerrotaan kuinka turha ja säälittävä ihminen on"

    VastaaPoista
  7. Sillä ei varsinaisesti ole mitään väliä mitä hyötyminen on sillä kaikki, mm ihmisen luoma on turhaa. Tuntemamme maailman kaikkeus tulee joka tapauksessa päättymään siihen että kaikki aine tulee puristumaan takaisin pieneen palloon ja räjähtää uuden alkuräjähdyksen muodossa. Mutta ei siitäkään mitään hyötyä kyllä ole ja sekin on turhaa :|

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Entäs jos tää meidän tuntema maailman kaikkeus on vaikka vaan joku tietokone ohjelma jota joku muu katselee jostai muualta? Entä jos kaikki onkin vaan joku tarina, mitä joku lukee kirjasta? Sillon ei oltais turhaa vaan jonkun toisen viihdettä, koko tää kaikkeus. Tai jos ollaankin turhaa ja kaiken lisäksi koko maailma on vain keksitty tänne...

      Poista