torstai 9. heinäkuuta 2015

Mistä on pienet tytöt tehty?








Se rakastelee mikrofonin kanssa ja tuijottaa sähkönsinisten silmäripsien alta promokuvassa kuin kissapeto. Huulet ovat juuri sopivasti raollaan ja kolmesti uudistettu nenä kuin nukella, joka oli lapsena liian kallis joulupukille. Hyi yäk. Pukeutuu oudosti muoviin ja ihmeellisiin härpäkkeisiin, joita roikkuu etäisesti mekkoa muistuttavan vaatekappaleen helmoista. On tainnut vähän lihoa, sen huomaa vatsamakkaroista, jotka paljastuvat mekon lävitse.

Mistä on pienet tytöt tehty?

Rock- ja popkulttuuri työntää maailmalle ihanteita ja kertoo millainen tulisi olla, yli 100 miljoonaa levyä myyneiden supertähtien sanalla on kuitenkin kohtuullinen määrä kuulijoita. Seksi myy ja on luonut julkisuuden hahmoja, jotka ovat käytännössä täysin rinnastettavissa aikuisviihdetähtiin, mutta kutsuvat itseään muusikoiksi, malleiksi tai näyttelijöiksi. Starojemme seksistisyys heijastuu normaalin ihmisen arkipäivään. Viihdeteollisuuden tuodessa naisesta voimakkaasti esineellistä kuvaa, tuo se samalla muoti-ilmiön. Naistenlehdet ovat täynnä vinkkejä, kuinka havitella mies itselleen, kuinka näyttää seksikkäältä miehen silmissä ja kuinka miellyttää miestä niin, että hän on tyytyväinen sinuun.
Artistimaailman ja julkimokulttuurin sokea ihannointi on saanut aikaan naiskuvan vääristymisen. Tytöt haaveilevat liioitelluista muodoista ja viihdekulttuurin antama esimerkki on saanut kauneuskirurgian räjähtämään käsiin. Naisen tulisi olla hoikka, mutta muodokas, karvaton ja huoliteltu sekä seksikäs. Nenäleikkaukset, takapuoli-implantit ja botoxhuulet ovat eritoten starojen keskuudessa arkipäivää, mutta joka naiselta tulisi löytyä vähintään silikonirinnat sekä tekorusketus. Nicki Minaj on yksi nainen, ei koko naiseus.

Ulkonäköpaineista, poptähdistä, muovista                     

Näyttelijä Iina Kuustosta lainaten, ”Kun nainen riisuuntuu, fokus siirtyy pois naisen lahjakkuudesta.” Naistähtien seksuaalinen viihdeimago voi olla positiivisessa mielessä vapaannuttavaa että voimaannuttavaa, mutta myös negatiivisessa halventavaa. Kun koristeena olo lavalla ja sensaatiolehdissä on tärkeämpää, kuin itse musiikki ei voi puhua rohkeasta artistista.. Ja tämä kaikki heijastuu eteenpäin.
Koulumaailmassa valtaa saat näyttämällä hyvältä ja hymyilemällä oikeille ihmiselle, et voittamalla matikkakilpailun. Hassua on, että ihmisten halutessa muuttaa maailmaa ja sen asenteita, koetetaan luennoida aikuisille ihmisille. Aikuiselle, joka on todennäköisesti muodostanut identiteettinsä ja mielipiteensä useita kymmeniä vuosia sitten ja joihin on huomattavasti vaikeampi vaikuttaa. Ja samaan aikaan 13-vuotias lapsesi menee yläasteelle ja tajuaa, että hänen on oltava hyvännäköinen, seksikäs, muodikas ja itsevarma pärjätäkseen elämässä.

Likaisista katseista, lyhyistä hameista, pärjäämisestä

Skandaalilehdet jakavat kuvia julkimoista arkivaatteissa. Miksi se kiinnostaa ihmisiä? Jotta voitaisiin nauraa sille, että se miljoonia tienaava kaunotar onkin ihan tavallinen ihminen? Artistitkin ovat ihmisiä, mikä unohtuu usein, kun sitä voidaan arvostella lehtien sivuilla. Arkiset kuvat osoittavat, etteivät hekään aina kimaltele ja näytä upeilta silmiä hivelevissä kaula-aukoissa. Vaikka skandaalilehdet leimataan usein törkeiksi, laskevat ne samalla naiskuvan tuomia paineita näyttämällä kuvia Madonnasta verkkareissa. Kun supertähti esimerkillisesti näyttää inhimillisyytensä, voivat massat ottaa siitä mallia.
Tuntuu, ettei osata oikein olla onnellisia ilman, että nähdään kuinka huonosti jollain toisella menee. Jos näen paljon todella kauniita ihmisiä, olenko silloin ruma? Tekeekö toisen kauneus minusta ruman? Tuo pätee kaikkeen, taitoihin, uskontoon, perheeseen. Jos tuolla naisella on enemmän aikaa lapselleen, olenko silloin huono äiti? Jos. Laitetaan paljon kuvia etelänmatkalta, jotta kaikki ystävät tulisivat kateellisiksi. Kun he ovat kateellisia, niin lomani on onnistunut.
Kotini on niin sotkuinen, kaikilla muilla on varmasti siisti. Aina kun käyn kylässä, näyttää heillä niin siistiltä. Siksi siivoan itsekin ennen kuin vieraita tulee kylää. Muutenhan he luulisivat, että me olemme ties mitä porukkaa. Ihme sakkia muuten nuo uudet naapurit.

Kateudesta, pieruverkkareista, huhupuheista.







2 kommenttia:

  1. Asia on aika monitahoinen. Se on selvää, että nuoret saavat vaikutteita vähän kaikkialta. Ulkonäköpaineiden vakavuutta ei voi vähätellä. Haluan nyt tuoda esille sellaisen näkökulman kuin median monipuolisuus. Julkkiksia on laidasta laitaan erinäköisiä ja kokoisia. Blogit ovat mainio tapa saada nuorten tietoon miltä tavalliset ihmiset näyttävät. Seksi myy, mutta miten määritellään mikä on oikea tapa ilmaista naisellisuuttaan tai käyttää intohimoaan työssään? Naisilla pitäisi olla oikeus saada olla seksikkäitä sekä älykkäitä, ajattelevia. Onko nainen joka ilmaisee seksikkyyttään musiikkivideoilla automaattisesti vain tyhmä ja myyvä? miten tiedetään, että nainen joka tansii eroottisesti videolla aiheuttaa pelkästään ulkonäköpaineita eikä esim. anna toisille varmuutta kohdata ja hyväksyä oma vartalonsa? Oikeastaan varmasti molemmat vaihtoehdot ovat totta..

    Tämä nykyinen alastomien naisten ja seksuaalisuuden hypetys on lähtöisin ajalta jolloin naisten vartalo piti peittää ja sitä pidettiin irstauden ja pahan merkkinä. Naisen seksuaalisuus oli väärin ja jotain pahaa. Silloin naiset olivat objekteja. Niihin päiviin ei ole mukava palata takaisin. Sitten tuli seksin vapaustaistelijat, joihin kuului sekä naisia, että miehiä. Nykyään naisilla on vapaus olla seksuaalisia ja vähäpukeisia ja nyt naiset ovat seksiobjekteja. Sanoisin kuitenkin, että vapaus valita on sekä yksilön, että yhteiskunnan etu.

    En tiedä mikä olisi oikea vastaus vähentää nuorten ulkonäköpaineita. Mutta nuorille lukijoille sanoisin, että yksilönä on mahdollista oppia itseään rakastamaan huolimatta ulkonäkö ihanteista. Jos katsotte tarkaan lehtien ihanne naisia huomaatte, että hekin ovat keskenään aivan erilaisia. Itsensä vertaaminen toisiin lisää ulkonäköpaineita (varsinkin jos on itse epävarma). Itsensä näkeminen kauniina sekä muiden naisten näkeminen kauniina vähentää kaikkien ulkonäköpaineita. Oman seksuaalisuuden ja naiseuden toteuttamiseen on monta keinoa, eikä se välttämättä vaadi alastomuutta. Intohimo ja seksi on eri asioita. Vapaus valita minkälainen olet on sinulla.

    Mielestäni olisi hyvä jos lehdet ja blogit lopettaisivat nämä naisten tulisi olla jutut. Tarkoitan listaa, jossa kirjoittajan on tarkoitus kritisoida naisille tulevia vaatimuksia ja sitten nämä vaatimukset listataan. Tarkoitus on hyvä, mutta se itseasiassa levittää sitä harhaluuloa, että naisille on jotain vaatimuksia. Kun näitä vaatimuksia toistetaan ne jäävät päähän ja näin yhä useampi nainen "tietää" että on vaatimuksia. Vaatimus on sellainen, joka esitetään sinulle henkilökohtaisesti ja vaaditaan muuttumaan. On toki ihmisiä jotka saavat näitä oikeita vaatimuksia. Jos lehdessä on tietyn tyyppisiä naisia, se on kapea katsoisuutta (ja toki huono juttu muuten). Mutta vaatimus se ei ole.

    Kiitos sinulle Riina. Tekstisi on oikein hyvä ja herätti mielenkiintoni. Hyvää kesän jatkoa :)

    VastaaPoista